“Amerikaanse aanval maakt Wereldhandelsorganisatie vleugellam”

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

De wereldhandel is vanaf vandaag in een diepe crisis, nu de Verenigde Staten het geschillenorgaan van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de nek omdraait. Trump en China voeren een handelsoorlog en dat gaat ten koste van de regels en instellingen die we in tientallen jaren hebben opgebouwd, om soepel met elkaar te kunnen handelen. Dat gaan we allemaal merken.

Iedere dag gebruiken jij en ik spullen die van over de hele wereld komen. We eten groenten en fruit uit alle hoeken van de wereld. De telefoon waarop je dit wellicht leest, komt uit Oost-Azië. Als je net als ik bent, dan kan je je dag niet beginnen zonder een goede kop koffie uit Guatemala of Kenia. Tegelijkertijd zijn er bij jou in de buurt ondernemers die juist hun spullen verkopen in het buitenland. Als het goed gaat met hun bedrijf, dan kunnen ze zelfs mensen aannemen. Mooi voor iemand die wellicht al enige tijd op een baan zat te wachten.

We hebben kortom veel te danken aan soepel lopende wereldhandel. Dat gaat niet vanzelf. Achter de schermen zijn duizenden mensen druk bezig met onderhandelingen. Saaie onderhandelingen in warme zaaltjes, vanuit de overtuiging dat we door te praten en samen te werken, verder kunnen komen. Zo doen we dat al tientallen jaren sinds de Tweede Wereldoorlog. Niet meer vechten en dreigen, maar praten en handelen.

Europa is daar kampioen in. We trekken als EU samen op om vreedzaam en eerlijk handelen te promoten. Niet toegeven aan het recht van de sterkste, maar proberen samen beter te worden. Ik zit nu in de handelscommissie van het Europees Parlement. Dat betekent dat ik ook in warme zaaltjes meepraat over technische handelsdossiers. Niet altijd even leuk, maar wel belangrijk voor Nederland en voor Europa.

Amerika gooit de boel nu op z’n kop. Gelukkig zijn we als Europese Unie groot en sterk. We kunnen veel ondervangen, dankzij onze nieuwe handelsakkoorden met belangrijke landen als Japan en Canada. Zonder dat soort verdragen zou de toekomst een stuk minder zeker zijn.

Ik begrijp heel goed dat je niet iedere dag stilstaat bij de vraag waarom we zo gemakkelijk producten van over de hele wereld kunnen kopen. Daar zijn mijn collega’s en ik voor, maar vandaag is het wel goed om te weten dat we een onzekere tijd tegemoet gaan en dat in Europa hard wordt gewerkt om met bevriende landen naar oplossingen te zoeken voor in ieder geval de korte termijn. Nu nog voor de lange termijn, maar daar hebben we Amerika weer bij nodig. Wellicht met een andere president in het Witte Huis…

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.