Q&A: de meest gestelde vragen aan Samira over de coronacrisis

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Wat kan Europa doen in deze crisis?

De EU is momenteel goed gepositioneerd om kennis uit alle hoeken van Europa te verzamelen en uit te wisselen. Denk aan medische kennis over het virus, de ziekteverschijnselen en eventuele bestrijding. Denk ook aan andere vormen van aanpak. Samira steunt het voorstel van de Europese Commissie om een fonds in te richten dat innovatieve oplossingen in de strijd tegen deze pandemie bevordert. Hiernaast is het goed dat de Europese Commissie voor nu toeziet op de export van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes.

Wat zou Europa moeten doen in deze crisis?

Europese lidstaten moeten inzien dat deze virusuitbraak ons allemaal raakt. Gelukkig doen de meeste regeringen dat ook. Helaas gaan ze nog niet zo ver om een echt Europese aanpak te steunen. Dat willen veel Europeanen wel en dat ziet Samira ook liever dan de aanvankelijk versplinterde aanpak. Stappen in de juiste richting zijn het werk van de Europese Commissie en de reguliere vergaderingen op afstand tussen regeringsleiders. Waar grenzen worden gesloten moeten we garanderen dat medicijnen, medische uitrusting en apparatuur wel vrij kunnen circuleren binnen de Europese Unie.

Op de langere termijn moeten we in Europa na gaan denken over onze prioriteiten. Zijn die nog de juiste, nu we zien hoe sterk we van elkaar afhankelijk zijn? Te beginnen met hoe we de Europese begroting inrichten.

Wat doet het Europees Parlement?

Het is van belang dat de Europese democratie ook onder grote druk blijft functioneren. Daarom is het goed dat het Europees Parlement op 26 maart a.s. bijeenkomt in een bijzondere vergadering om de voorgestelde urgente maatregelen te bespreken en er over te stemmen.

Waar houdt Samira zich momenteel mee bezig?

Samira zit in een aantal parlementaire commissies, maar de belangrijkste in deze coronacrisis is de commissie sociale zaken en werkgelegenheid. De crisis gaat een economische klap geven aan de EU en dat zal zijn uitwerking hebben op de arbeidsmarkt. Dat is een probleem waar de commissie sociale zaken zich over buigt. Als lid van deze commissie schrijft Samira mee aan de standpunten van onze Europese fractie Renew Europe.   Haar insteek: aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, voor ongedocumenteerden en vluchtelingen.

Daarnaast werkt Samira er hard aan om ook de Landen en Gebieden Overzee (LGO’s) van het Koninkrijk der Nederlanden mee te nemen in de Europese aanpak van de crisis. Zij verwelkomt momenteel al de inspanningen van het Nederlandse kabinet richting de eilanden.

Hoe is de Europese respons tot nu toe?

Samira heeft bewondering voor het werk dat de Europese Commissie met beperkte middelen en beperkte mogelijkheden verricht. Helaas gaan de individuele EU-lidstaten nog hoofdzakelijk hun eigen gang. Ze handelen in een reflex, die ten koste gaat van sterke Europese coördinatie. De versplinterde aanpak moet plaatsmaken voor het besef dat we zeer nauw met andere EU-landen verbonden zijn.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.