Samira roept op tot bestrijding huiselijk geweld in coronacrisis

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Op 8 april 2020 heeft Samira een brief gestuurd naar de president van de Europese Commissie. Lees de brief via de link en het bijgaande persbericht hieronder:

D66-Europarlementariër Samira Rafaela roept met collega-Europarlementariërs de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen op om huiselijk geweld als integraal onderdeel van de coronacrisisaanpak aan te kaarten bij de EU-lidstaten. Door de veelal gedwongen thuisisolatie zijn veel vrouwen veroordeeld tot samenleven met een gewelddadige man. Op deze manier maakt de coronacrisis dodelijke slachtoffers, naast de slachtoffers van het virus zelf. De Verenigde Naties hebben bij monde van secretaris-generaal Gutteres om deze reden de noodklok geluid over huiselijk geweld.

Rafaela roept in haar brief op om kennis te delen over aanpaksvormen die al hun waarde hebben bewezen. Zij wijst daarbij op de EU-lidstaten Italië en Frankrijk, waar nieuwe hulplijnen in het leven zijn geroepen. In Italië is een app gelanceerd, terwijl Frankrijk de mogelijkheid biedt om discreet om hulp te vragen bij apotheken. Rafaela ziet heil in kennisdeling, omdat er grote tijdsdruk is:

“Overheden die al overbelast zijn tijdens de crisis moeten niet het wiel opnieuw uit hoeven vinden. Tijdswinst kan van levensbelang zijn.”

In veel lidstaten zijn er organisaties die vrouwen in nood helpen, evenals veilige tehuizen. Steun voor dit soort organisaties en locaties mag niet over het hoofd gezien worden. Juist nu loont het om de capaciteit op te krikken. Rafaela doet haar oproep uit hoofde van haar lidmaatschap van de commissie Vrouwenrechten en Gendergelijkheid, omdat de veiligheid van vrouwen onder druk staat. Huiselijk geweld is een van de problemen, maar niet het enige. Veel van de maatregelen die worden genomen in deze crisis dragen het risico in zich om toegang tot veilige abortus te beperken. Seksuele en reproductieve rechten van vrouwen zijn essentieel en tijdsgevoelig. De situatie is nijpend, aldus een grote groep maatschappelijke organisaties, waaronder Human Rights’ Watch. Rafaela doet een beroep op president von der Leyen om ook dit probleem te agenderen:

“De president van de Europese Commissie trad aan met een ambitieuze agenda voor de rechten van vrouwen. Geweld tegen vrouwen werd aangemerkt als een euro crime. Nu is het moment om die ambitie om te zetten in daden.”

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.