Persbericht: Resolutie anti-racisme protesten

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ link=”” target=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_image_id=”” spacing=”” center_content=”no” min_height=”” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius_top_left=”” border_radius_top_right=”” border_radius_bottom_right=”” border_radius_bottom_left=”” box_shadow=”yes” box_shadow_vertical=”” box_shadow_horizontal=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_title title_type=”text” rotation_effect=”bounceIn” display_time=”1200″ highlight_effect=”circle” loop_animation=”off” highlight_width=”9″ highlight_top_margin=”0″ rotation_text=”” highlight_text=”” after_text=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” before_text=”” content_align=”center” size=”1″ font_size=”” animated_font_size=”” fusion_font_family_title_font=”” fusion_font_subset_title_font=”” fusion_font_variant_title_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” margin_top_mobile=”” margin_bottom_mobile=”” text_color=”” animated_text_color=”” highlight_color=”” style_type=”none” sep_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Walk the Talk

[/fusion_title][fusion_imageframe image_id=”334|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ class=”” id=””]https://samirarafaela.eu/wp-content/uploads/2019/10/57bc04b7-c997-452a-97fa-9e1735148179.jpeg[/fusion_imageframe][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Samira was als co-president van de Anti Racism & Discrimination Intergroup van het Europees Parlement nauw betrokken bij de totstandkoming van de resolutie. Het Europees Parlement heeft zich met de resolutie uitgesproken tegen tal van misstanden die op de kortst mogelijke termijn moeten eindigen. Samira licht één daarvan specifiek uit:

“De resolutie spreekt zich uit tegen “black face”. Het is echt genoeg met het in standhouden van racistische karikaturen. Dat is nu erkend door zelfs het Europees Parlement.”

Nu moet er gehandeld worden. “Walk the Talk”, was Samira’s boodschap in het debat over de resolutie. De boodschap was gericht aan de Europese instellingen die wel spreken over racisme en discriminatie, maar daar niet naar handelen. Er komt een nieuwe generatie Europeanen aan, die geen geduld meer heeft. Die generatie heeft zich laten horen tijdens de protesten en wil ook een plek aan de politieke onderhandelingstafel.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Lees hier het persbericht dat is uitgegaan na het aannemen van de resolutie.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_title title_type=”text” rotation_effect=”bounceIn” display_time=”1200″ highlight_effect=”circle” loop_animation=”off” highlight_width=”9″ highlight_top_margin=”0″ rotation_text=”” highlight_text=”” after_text=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” before_text=”” content_align=”center” size=”1″ font_size=”” animated_font_size=”” fusion_font_family_title_font=”” fusion_font_subset_title_font=”” fusion_font_variant_title_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” margin_top=”” margin_bottom=”” margin_top_mobile=”” margin_bottom_mobile=”” text_color=”” animated_text_color=”” highlight_color=”” style_type=”none” sep_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Persbericht 19/06/2020

[/fusion_title][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Het Europees Parlement heeft in een resolutie uitgesproken dat ‘Black Lives Matter’ . De resolutie, door D66 geïnitieerd binnen de Renew Europe-fractie, volgt op weken van protest in de Verenigde Staten en in de EU door de Black Lives Matter-beweging. Met het aannemen van de tekst spreekt het Europees Parlement steun uit voor deze beweging en veroordeelt het disproportioneel politiegeweld. Het Europees Parlement erkent het probleem van racisme en discriminatie in de Europese Unie. Ook wordt erkend dat kolonialisme en slavenhandel onderdelen van de Europese geschiedenis zijn, waarbij slavenhandel wordt aangemerkt als misdaad tegen de menselijkheid. Deze geschiedenis moet door lidstaten opgenomen worden in schoolcurricula. De dag 2 december is voortaan een Europese dag ter herinnering aan de afschaffing van de slavenhandel. De Nederlandse traditie van Zwarte Piet wordt veroordeeld als raciaal stereotype en lidstaten wordt verzocht af te zien van racistische tradities.

De resolutie roept in herinnering dat op 26 maart 2019 al een resolutie is aangenomen die de fundamentele rechten van Europeanen van Afrikaanse afkomst beschermt. Daar is tot op heden door de Europese Commissie en de EU-lidstaten niets mee gedaan. D66-Europarlementariër Samira Rafaela waarschuwt dan ook voor zelfgenoegzaamheid:

“Met het aannemen van deze resolutie is de kous zeker niet af. Dit is niet het einde van racisme en discriminatie in de EU. Ook morgen zullen miljoenen Europeanen wakker worden in een wereld waarin zij ongelijk worden behandeld, puur vanwege afkomst of uiterlijk. Hopelijk is dit een nieuwe stap richting een einde aan dat onrecht, maar dan moet er wel concrete stappen ondernomen worden. De Europese Commissie en de EU-lidstaten laten het op dat vlak nogal eens liggen. Door gebrekkige inclusie van mensen van kleur in alle Europese instellingen is anti-discriminatie en racisme een blinde vlek. Dat merk je.”

Als voorbeeld noemt Rafaela de horizontale EU-wetgeving op non-discriminatie: “De EU-lidstaten blokkeren al sinds 2008 de belangrijkste wetgeving om discriminatie aan te pakken. Het is belangrijk om een spotlight te zetten op die weigering.”

In de resolutie roept het Parlement op om een anti-racisme-top van regeringsleiders te organiseren en om een permanente formatie van de Raad van de Europese Unie van Ministers voor Gelijke Kansen. Er zijn raadsformaties voor visserij en voor transport; waarom niet voor gelijke rechten? Sophie in ‘ t Veld, die namens de Renew Europe-fractie de onderhandelingen over de resolutie leidde:

“De aanleiding van de wereldwijde demonstraties is de tragische, gewelddadige dood van George Floyd. Het is niet genoeg om daar enkel bij stil te staan. Racisme is systemisch en moet met dezelfde inzet bestreden worden, als alle andere systemen van haat. Laten we nu dit momentum aangrijpen om racisme de wereld uit te helpen. Er klinkt een luide roep, van veelal jongeren, om een wereld waarin de kleur van je huid niet langer bepaalt welke kansen je krijgt in het leven. Die eis moet gevolg krijgen. Iedereen wint bij een Europa van gelijke kansen en gelijke rechten.”

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.