Verschillende media en mensenrechtenorganisaties berichtten over gevallen van brutaal seksueel geweld die onlangs in Pakistan plaatsvonden. Geweld tegen vrouwen en meisjes blijft een probleem en dit omvat ontvoering, fysiek geweld, verkrachting en moord. De meest recente zaak, de “Motorway incident” genaamd, betrof de verkrachting van een vrouw door verschillende mannen in het bijzijn van haar kinderen. Dit heeft publieke verontwaardiging veroorzaakt, verder aangewakkerd door de poging van de verantwoordelijke senior politie om het slachtoffer de schuld te geven.

Als reactie hierop legde Europees parlementslid Samira Rafaela, samen met haar Renew FEMM-collega’s, parlementaire vragen voor aan Josep Borrell Fontelles, vicevoorzitter van de Commissie, belast met externe betrekkingen.

Europarlementariër Samira Rafaela roept op tot het nemen van concrete maatregelen om de rechten van vrouwen aan te pakken, met name geweldsmisdrijven tegen vrouwen en meisjes in Pakistan, en roept op tot een hervorming van het politieapparaat.

Zie hier de schriftelijke parlementaire vragen: Priority question for written answer Pakistan ‘motorway case’