Eind augustus bereikten de Europese Unie en de Verenigde Staten een mini-deal waarmee aan weerszijden importheffingen worden verlaagd. Aan de kant van de Europese Unie worden importheffingen afgeschaft op kreeftproducten terwijl de Amerikanen op on andere kant en klare maaltijden en glasproducten importheffingen halveren. Naar aanleiding van deze deal heeft Samira Rafaela vragen gesteld aan de Europese Commissie over welke criteria worden gebruikt voor een dergelijke deal, of dit soort kleine overeenkomsten onderdeel worden van het handelsbeleid en of er rekening is gehouden met een mogelijke impact op de Amerikaanse verkiezingen van november.

Recentelijk heeft de Europese Commissie deze vragen beantwoord, klik hier voor de antwoorden. De Commissie geeft onder meer aan dat deze overeenkomst geen effect zal hebben op productie van kreeft in Europa en dat geïmporteerde kreeft aan onze standaarden zal moeten voldoen. Ook geeft de Commissie aan dat deze deal in het kader is van de inspanningen voor verbeterde betrekkingen met de V.S., ‘ongeacht de verkiezingskalender van beide partijen.’