Recent onderzoek door IPVM naar patentaanvragen van Chinese techbedrijven maakt duidelijk dat deze bedrijven middelen ontwikkelen om aan mensenrechtenschendingen bij te dragen. Huawei, Mevgii en SenseTime hebben in patentaanvragen referenties die aangeven dat hun software gezichtsherkenning gebruikt om etnische minderheidsgroepen in China te onderdrukken, zoals de Oeigoeren.

Meerdere rapporten hebben aangetoond dat China de Oeigoeren via massale detentie, dwangarbeid en massatoezicht onderdrukt. Het Europees Parlement heeft tijdens de plenaire vergadering van december nog haar diepe bezorgdheid geuit in een Resolutie over de situatie van Oeigoeren in China. De meest recente ontwikkelingen die daar bovenop komen zijn zeer zorgwekkend, vooral in verband met de onlangs gesloten investeringsovereenkomst tussen de EU en China. Samen met Renew collega Liesje Schreinemacher heeft Samira de Commissie gevraagd hoe zij mensenrechtenschendingen in China zal aanpakken.

De schriftelijke vragen zijn hier te vinden.