Op 12 februari was Samira te gast in het radioprogramma Humberto om te praten over de toeslagenaffaire.

Het hele interview is hier terug te luisteren.

Het is de week waarin duidelijk werd dat er een parlementaire enquête komt naar de toeslagenaffaire. Maar D66-europarlementariër Samira Rafaela gaat verder. Zij diende eerder een verzoek in bij de Europese Commissie om een inbreukprocedure te starten. “Ik vind het echt verschrikkelijk. Niet alleen als politica en wetgever, maar ook gewoon als mens”, zegt de politica in Humberto.

Met de inbreukprocedure wil Rafaela verandering teweegbrengen. “Het doel van zo’n inbreukprocedure is dat als een lidstaat wetgeving heeft geschonden, het zich moet corrigeren. Dat is belangrijk om te voorkomen dat dit soort situaties zich in de toekomst gaan voordoen.”

In strijd met wetgeving

“Ik vermoed dat deze affaire in strijd is met EU-wetgeving”, gaat Rafaela verder. “Specifiek als het gaat over tegengaan van racisme en discriminatie in de samenleving. Vanuit de Europese Unie hebben we een richtlijn die racisme moet tegengaan. We hebben EU-verdragen, tal van wetten vanuit de EU, waarin we zeggen dat discriminatie niet mag.”

Het raakt de D66-politica ondertussen ook persoonlijk. “Ik kan me persoonlijk associeren met wat racisme en de impact ervan is. En de schade ervan in onze samenleving. Ik vind dit zo onacceptabel dat het in een ontwikkeld land als Nederland gebeurt. Wij moeten ervoor zorgen dat er geen racisme en uitsluiting in de samenleving is. Mensen hebben recht op veiligheid op tal van vlakken.”