Het Witte Huis overweegt om het intellectueel eigendom van COVID-19 vaccinproducenten tijdelijk op te heffen. Dit kan een flinke bijdrage leveren in de strijd tegen de wereldwijde coronapandemie. In de Verenigde Staten heeft men inmiddels langzaam door dat het dweilen met de kraan open is als we vervallen in vaccin nationalisme.

“Al maanden vragen verschillende Europarlementariërs, waaronder ikzelf, om de tijdelijke opheffing van bepaalde patenten op producten die nodig zijn voor de productie van Covid-19 vaccins. Deze waiver kan bijdragen aan de wereldwijde productie van vaccins, en deze beschikbaar maken voor ontwikkelingslanden die niet genoeg middelen hebben om zelf vaccins te produceren. Het huidige mechanisme om vaccins in ontwikkelingslanden beschikbaar te maken, COVAX, werkt gewoonweg niet snel genoeg om de pandemie wereldwijd te beteugelen.”

Lees hier Samira Rafaela’s op-ed.

© European Union