Tijdens het plenaire debat van maandag 26 april sprak Samira Rafaela over de Sofagate, de ongemakkelijke stoelendans in Ankara. Begin deze maand bezochten de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, de Turkse president Erdogan in Ankara. Er bleken voor drie personen maar twee stoelen klaar te staan. Eindresultaat: Von der Leyen kreeg geen stoel.

De beelden zijn pijnlijk en herkenbaar. Veel vrouwen weten hoe het is om geen stoel aangeboden te krijgen, om niet mee te mogen praten. Ook de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie is niet gevrijwaard van gender discriminatie.

Er bestaan geen argumenten voor het conformeren aan patriarchale diplomatie. De strijd voor gendergelijkheid biedt daar simpelweg geen ruimte voor.