Het Europees Parlement neemt de WTO TRIPS resolutie aan

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” link_color=”” link_hover_color=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd voor een gezamenlijke resolutie over het aangaan van de wereldwijde COVID-19-uitdaging en voor het tijdelijk ontheffen van de WTO intellectuele eigendomsrechten (TRIPS waiver). Samira Rafaela was de onderhandelaar voor deze resolutie namens de fractie Renew Europe. Met de resolutie pakken we veel dringende uitdagingen aan om vaccins wereldwijd op grotere schaal beschikbaar te maken.

Het belangrijkste is dat de resolutie een inclusieve benadering hanteert bij het aanpakken van de gezondheidsuitdagingen waarmee de wereld tijdens de pandemie is geconfronteerd. Dit omvat het wegnemen van exportbelemmeringen en exportverboden voor vaccins en het materiaal om ze te maken. Daarnaast moeten we meer doen om COVAX, het internationale programma om COVID-19-vaccins voor iedereen beschikbaar te maken, te faciliteren. De resolutie roept de EU en onze partners op om zowel de financiële als de niet-financiële bijdragen aan COVAX aanzienlijk te verhogen. Het omvat ook het aanpakken van de uitbreiding van de productiecapaciteit wereldwijd. Dit is cruciaal om wereldwijd voldoende mensen te vaccineren en toekomstige varianten van COVID-19 aan te pakken. Uitbreiding van de productiecapaciteit in Afrika is daarbij van belang. De EU heeft 1 miljard euro toegezegd om de productie op het continent uit te breiden. Een belangrijke eerste stap.

De sleutel tot het uitbreiden van de wereldwijde productie is de mogelijkheid om onmiddellijk de meest effectieve vaccins te produceren. Op dit moment staan veel landen en bedrijven klaar om het vaccin te produceren, maar kunnen dit niet doen vanwege strikte bescherming van intellectuele eigendomsrechten en onwil van farmaceutische bedrijven om hun patenten, expertise en technologie te delen om de wereldwijde productie uit te breiden. Hoewel bescherming van intellectueel eigendom erg belangrijk is, rechtvaardigt de huidige crisis een tijdelijke en proportionele opheffing van intellectuele eigendomsrechten om de wereldwijde productie snel uit te breiden.

In de resolutie riep het Europees Parlement de Europese Commissie en de lidstaten op om proactieve, constructieve en op tekst gebaseerde onderhandelingen aan te gaan voor een tijdelijke vrijstelling van patenten in de Wereldhandelsorganisatie. Zo snel mogelijk onderhandelingen aangaan kan ertoe leiden dat vaccins op grotere schaal beschikbaar komen.

Deze stappen zijn van vitaal belang voor de wereldwijde vaccinatie-inspanningen. Dit is vooral belangrijk voor ontwikkelingslanden. We kunnen niet accepteren dat de meest kwetsbaren gevaar lopen terwijl rijkere landen bijna klaar zijn met het vaccineren van hun bevolking. Het niet tonen van wereldwijde solidariteit van de EU is een moreel falen van onze waarden. De internationale gemeenschap moet er alles aan doen om de productie en distributie van vaccins uit te breiden.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.