Eindelijk vervanging zwangere Europarlementariërs

Het lijkt er dan eindelijk van te komen. Met de modernisering van het Europese kiessysteem wordt ook de vervanging van Europarlementariërs tijdens zwangerschap en – verlof geregeld. Nu is het zo dat de zetel leeg blijft en de stem van de Europarlementariër verloren gaat.

Samira Rafaela, namens D66 in het Europees Parlement, maakt zich al jaren hard voor deze modernisering en is erg blij met de stap: “Het is niet van deze tijd dat vrouwen niet vervangen kunnen worden tijdens hun zwangerschap. Het Europees Parlement maakt met de maatregel een stap naar de toekomst. Daar ben ik heel blij om want het is 2022. Vrouwen met een kinderwens mogen niet worden tegengehouden in hun ambities”.

Rafaela heeft dit probleem in maart 2020 al aangestipt met een brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Zij heeft nu met een amendement op het initiatief over het Europese kiessysteem doorgekregen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Het Europees Parlement stemt vandaag in de plenaire sessie over de vernieuwing van het Europese kiessysteem. Hier wordt voorgesteld om 28 transnationale zetels toe te voegen aan de huidige 705 nationale zetels voor de verkiezingen van 2024. De transnationale kieslijst moet garanderen dat er een balans is tussen de geografische spreiding en houdt rekening met de omvang van de lidstaten. Ook gendergelijkheid wordt de norm: de transnationale lijst moet gelijke man-vrouw verdeling realiseren.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.