Toespraak Nederland Maakt Impact

[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_text]

In het weekend van 20 t/m 22 mei 2022 vond de topconferentie van Nederland Maakt Impact plaats. Samira heeft daar als spreker een bijdrage aan mogen leveren. Het was een mooie conferentie, vol met inspirerende workshops en honderden jonge toptalenten uit heel Nederland.

Je kan Samira’s NedMI speech hieronder teruglezen:

Goedenavond allemaal,

Wat een eer om vandaag hier met jullie te zijn. Het doet mij zo goed om samen met jonge, gedreven en gepassioneerde mensen in deze ruimte te mogen zijn.

En ik ben zo benieuwd naar jullie! Naar jullie verhalen, jullie drive, en naar datgene waar jullie impact op willen maken. Want ik val maar meteen met de deur in huis: we hebben jullie gewoon keihard nodig. Jullie ideeën, jullie energie, en jullie daadkracht.

Maatschappelijke verandering, en positieve vooruitgang gaan niet vanzelf. Nee, was dat maar zo. Als het allemaal vanzelf ging, en de wereld al gelijkwaardig en rechtvaardig was, dan kon ik nu ergens op een strand liggen.  Maar in plaats daarvan ben ik in Brussel, waar ik vanuit het Europees Parlement elke dag strijd voor een rechtvaardigere en inclusievere wereld.

Vanavond wil ik jullie hierin meenemen. Misschien weet je al waar jij je voor wil inzetten, misschien heb je al een plan of een pad, of ben je nog zoekende naar jouw rol en jouw plek in dit geheel. Waar je nu ook staat, weet dit: ik heb daar ook gestaan. En heel misschien kan mijn verhaal ook iets voor jou betekenen.

Hoe het is begonnen

Ik wist op mijn 16e eigenlijk al dat ik de politiek in wilde, juíst in Europa. Ik kwam regelmatig in Brussel en ik zag die grootse gebouwen van de Europese instellingen en ik dacht, hier gebeurt het. En dat is ook zo: in de Europese Unie worden zo veel belangrijke beslissingen genomen. Er wordt daar beleid gemaakt dat invloed heeft op de levens van 447 miljoen Europeanen.

Maar door wie wordt dat beleid gemaakt? Als je kijkt naar wie daar rondloopt, is het nog steeds overweldigend stale, pale and male. Het Europees Parlement mag wel internationaal zijn, maar het is zeker nog niet representatief. En dit gebrek aan diversiteit – het gebrek aan jong, vrouw of kleur – betekent gewoon dat het beleid niet voor ons wordt gemaakt.  Want als je niet aan tafel zit, dan kun je niet zelf meepraten. Dan worden er beslissingen gemaakt over jou, en niet voor jou. En wij moeten af van deze oude politiek. We moeten dit spel veranderen, want hoe het nu is georganiseerd is simpelweg niet rechtvaardig.

Ik ben opgegroeid met de verharding van het maatschappelijk debat. Ik heb gezien hoe het extreemrechtse populisme hier in Nederland voeten aan de grond heeft gekregen, en dieper is doorgesijpeld in de aarde. Hun haatvolle narratief van uitsluiten en omvolking klopte toen niet, en het klopt nu nog steeds niet. Daar moest een ander perspectief tegenover gezet worden.  En ik ben de politieke ingegaan voor dit eerlijkere, inclusievere verhaal.

Eenmaal in het EP

Na een spannende en slopende campagne is het ook gelukt om naar Brussel te gaan. En in mijn campagne heb ik mijn best gedaan om mensen te betrekken die niet eerder genoeg betrokken zijn. Ik ben naar Aruba, Curaçao en Sint Maarten gegaan om mensen daar ook te spreken en te betrekken in deze verkiezingen. Ik ben in 2019 verkozen met voorkeursstemmen. En toen begon het échte werk.

Dus je moet je voorstellen, ik kwam binnen in dat grootse gebouw. Met eigen ongeschreven regeltjes, ingewikkelde processen, en – ook niet onbelangrijk – bizarre looproutes. Ik keek mijn ogen uit.

Ik was de enige, de éérste vrouw uit Nederland met Afro-Caribische roots daar. Dat vertelt je iets over de bestaande norm. Ik had al tijdens mijn campagne gezien hoe het is wanneer je naar voren stapt als jonge vrouw van kleur.  De troep die je over je heen krijgt, het seksisme, de discriminatie en de uitsluiting.

In het Parlement was dit niet anders. Ik kan jullie vertellen over hoe vaak ik door elkaar ben gehaald met andere collega’s van kleur. Ik kan jullie vertellen over de keren dat mijn toon als ‘boos’ werd beschreven, wanneer dat helemaal niet zo was. Ik kan jullie zó veel vertellen over de manier waarop ze omgaan met mensen die anders zijn en het anders willen doen.

Maar wat ik jullie wíl vertellen is: laat je niet tegenhouden. Het is allemaal ruis.

Wanneer je niet de norm bent en die norm wel gaat bevragen, dan kom je aan de status quo. Dat schuurt, en dat word je niet in dank afgenomen. Wanneer je iets wil veranderen, wil innoveren en vooruit wil brengen, dan zijn er altijd mensen en structuren die je tegen willen houden en die je tegen zullen werken. Omdat ze het eng vinden, of anders, of niet toe zijn aan deze verandering. Maar dat is precies waarom we doen dit moeten doen.

Het belang van representatie

Mijn missie was altijd duidelijk: we moeten in de politiek en in Europa opereren met een andere mindset. Die van gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid.  Maar hoe vertaalt zich dat dan in mijn werk?

Ik zet mij in het Europees Parlement in voor een eerlijke wereld, met gelijkwaardige handelsrelaties. Bijvoorbeeld tussen de EU en Afrika, waarin beide continenten als gelijke partners worden behandeld. Voor de emancipatie en zelfredzaamheid, van vrouwen, de LHBTI+ gemeenschap, maar óók mensen van kleur.

Op dit moment ben ik in het Parlement aan het vechten voor loontransparantie, dus gelijk loon voor gelijk werk om de gender loonkloof eindelijk aan te pakken. Daar staat voor het éérst in een wetsvoorstel van het Europees Parlement genderneutrale taalgebruik, daar wordt voor het éérst rekening gehouden met intersectionaliteit.

Dat is waarom representatie zo belangrijk is. Omdat je dan pas een minister kan aankaarten dat er niet genoeg onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van zwarte vrouwen. Omdat je dan pas kan eisen dat de patenten op COVID-19 vaccinaties vrijgemaakt moeten worden, óók voor landen die niet rijk zijn. Omdat je dan pas een gender hoofdstuk krijgt in een handelsakkoord.

Omdat je dan pas waardevol beleid kan maken. Beleid dat aansluit op de leefwereld en de realiteit van zo veel mogelijk mensen. Beleid dat werkt voor zo veel mogelijk mensen.

Tot slot

Jullie zijn nu aan zet. Je bent hier op deze conferentie omdat je positieve impact wil gaan maken.  Je bent hier omdat je een visie hebt, en een missie voor ogen. Dat is ontzettend waardevol, en ik zei al eerder: we hebben jullie gewoon keihard nodig.

Maar ik zal eerlijk met jullie zijn, het is niet altijd makkelijk. Er zijn beren op de weg en je zult weerstand vinden. Er zijn dagen waar je het gevoel hebt dat je helemaal geen verandering kan maken. Je zult tegenslagen meemaken, en je zal je afvragen waarom je hier überhaupt aan bent begonnen. Geloof me, I’ve been there.

Maar dat is niet erg. Je wordt er sterker van, en je wordt er scherper van. Vergeet niet waar je dit voor doet, en wie je dit voor doet. Daar vind je je kracht en je motivatie. De rest is allemaal ruis. Blijf strijdbaar. Hou je doel voor ogen.

De volgende dagen gaan jullie elkaar en de sprekers hier beter leren kennen, gesprekken voeren en elkaar uitdagen. Dit is hoe de mooiste ideeën en initiatieven tot leven komen.  Dus als ik jullie nog één ding mag meegeven, voordat jullie beginnen met de conferentie, is om elkaar te steunen. We komen er nooit helemaal alleen. Verandering maken we samen.

Ik hoop dat we samen mooie dingen gaan bereiken.

Dank jullie wel.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.