Persbericht over het Rapport over de eilanden en het cohesiebeleid van de EU

[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_text]

PERSBERICHT

Op 7 juni 2022 stemde het Europees Parlement voor de goedkeuring van een Rapport over de huidige situatie en de toekomstige uitdagingen van de landen en gebieden overzee. 

Het is voor de LGO’s, en voor de EU, van groot belang dat het Europees Parlement dit Rapport heeft aangenomen. De pandemie heeft aan het licht gebracht met welke uitdagingen wij als wereld en als EU te maken hebben, ook op onze eilanden. De COVID-19 pandemie en de klimaatverandering tonen aan dat samenwerking binnen de EU van dringend belang is om de uitdagingen samen te bestrijden. Een van de belangrijkste problemen die een ernstige bedreiging vormen voor de LGO’s is de klimaatverandering. De gevolgen zijn fysiek voelbaar en zichtbaar door te kijken naar de stijging van de zeespiegel, kusterosie, opwarming en verzuring van de zee. Dit heeft directe gevolgen voor de leefbaarheid van de gebieden, en ook voor economische sectoren zoals het toerisme. Maar met moeilijke situaties ontstaan ook kansen om te innoveren en om aan te passen.

Samira: “Ik sluit me aan bij de oproep van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om financiële steun en specifieke maatregelen te treffen om de LGO’s in staat te stellen de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten. Als we groene investeringen op onze eilanden op de juiste manier bevorderen, kunnen we collectief werken aan een beperking van de klimaatverandering en een economische ontwikkeling die iedereen ten goede komt. Voor jong en oud; voor het klimaat. Ik verwacht dat het Parlement en de lidstaten met LGO’s, kijken naar de mogelijkheden die wij collectief kunnen creëren om hun positie te verbeteren. Wij kunnen investeren in nieuwe sectoren, slimme knooppunten op de eilanden en een leefomgeving creëren waarvan wij allemaal kunnen genieten.”

Download het rapport hier.

PAPIAMENTS

Relato di prensa riba e rapport di maneho ‘EU islands and cohesion policy: current situation and future challenges.’  

Riba 7 juni 2022, Parlamento Europeo a vota na fabor di adopta un rapport riba e situacion actual y retonan di futuro di e paisnan y teritorianan LGO (Landen en Gebieden Overzee). 

E ta importante pa e LGOnan cu e rapport aki a wordo adopta door di Union Europeo y Parlamento Europeo. Pandemia a revela e retonan ku nos como mundo den su totalidad a enfrenta. Union Europeo y e islanan no ta excepcion. E pandemia di COVID-19 y cambio di klima a demonstra e gran importancia di cooperacion dentro di EU. Especialmente riba e tereno di combati cambio di klima. Un di e menasanan di mas serio ku actualmente ta afectando e LGOnan ta cambio di klima. E efectonan por wordo sinti fisicamente y por wordo observa door di un aumento den nivel di lama, erosion di kosta, temperatura di awa ta birando mas cayente y lamanan ta bira mas acido. E kambionan aki ta ocasiona ku e teritorio ta bira mas inhabitabel y e sectornan economico manera turismo negativamente ta wordo afecta.  

Samira: “Den momentonan dificil ta presenta oportunidad pa innova y adapta. Mi ta uni mi mes ku e yamada di Parlamento Europeo na e Comision Europeo pa duna asistencia financiero y introduci medidanan specifico pa haci posibel ku e LGOnan por mitiga e efectonan di cambio di klima. Si nos promove inversionan sostenibel ‘green investments’ riba nos islanan na e manera corecto, colectivamente nos por traha riba mitigacion di cambio di klima y un desaroyo economico na beneficio di tur hende. Esaki ta encera nos hobennan, adultonan mayor y e medio ambiente.  

Mi ta spera for di Parlamento y Miembronan di Estado ku tin LGO pa sondea e oportunidadnan ku hunto por crea pa asina avansa e posicion di e paisnan y teritorianan. Nos por inverti den sectornan nobo, crea smart hubs di e islanan y teritorianan y pa un y tur crea un ambiente placentero pa biba.”

Download e rapport akinan.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.