Samira Rafaela (D66) herdenkt Tula met een kranslegging namens het Europees Parlement

Samira Rafaela (D66) heeft voor de eerste keer namens een krans gelegd tijdens de Tulaherdenking op Curaçao. Ieder jaar herdenkt Curacao op 17 augustus, dat Tula in 1795 in opstand kwam tegen de slavernij. Tula bond met andere slaven de strijd aan tegen de Nederlandse heersers, die hem uiteindelijk gevangen hebben genomen en ter dood veroordeeld. Tula is in 2010 officieel tot nationale held verklaard op Curaçao.

Samira Rafaela spreekt haar dank uit naar de organisatie van Dia di lucha pa Libertat, Parlementslid van Curaçao, Gwendell Mercelina en de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola. Een krans leggen, namens het Europees Parlement is voor Samira een stap vooruit om de landen en eilanden steeds meer onderdeel te maken van de Europese Unie.

Samira; ‘De landen en gebieden overzee zijn onderdeel van de Europese familie. Het is bekend dat we de impact van het slavernijverleden erkennen. Dit past binnen de huidige tijdsgeest waar we steeds meer bewustwording genereren over de gevolgen van het slavernijverleden. En dit past bij de Europese ambitie om discriminatie, onbewuste vooroordelen en racisme te bestrijden. Ik zal mij blijven inzetten om de stem van de landen en gebieden overzee te blijven en deze te vertalen naar acties, eerlijk beleid en rechtvaardige wetgeving in het Europees Parlement’.

Het slavernijverleden heeft een enorme impact op het dagelijks leven van nazaten en mensen van kleur. Institutioneel racisme, (onbewuste en bewuste) vooroordelen die in stand worden gehouden door een gebrek aan zelfreflectie en diversiteit in de politiek en rechterlijke macht, zijn de hedendaagse risico’s voor de emancipatie van mensen van kleur wereldwijd.

Er is nog steeds een lange weg te gaan voor een nieuwe generatie in ons Koninkrijk en Europa. Samira; ‘Wij moeten de bewustwording blijven brengen terwijl de vooroordelen en obstakels nog niet van ons pad zijn weggenomen. Laten wij van Tula leren dat we onrecht nooit hoeven te negeren. Tula kwam in opstand tegen onrecht tegen de mensheid. Hij eiste vrijheid en moest hiermee zijn leven bekopen. De boodschap was dat tegenspraak en reacties op onrecht niet geaccepteerd werden’.

Europarlementariër Samira Rafaela is de komende weken op werkbezoek op Curaçao. Het werkbezoek staat in het teken van vrouwenrechten en de verbeterde toegang tot Europese fondsen en subsidies, de strijd tegen Racisme, en een bezoek aan een tweetal projecten op het gebied van energie en infrastructuur. Samira sluit haar werkbezoek af met een bezoek aan twee bestaande windmolenparken op Curaçao waarin ze in gesprek gaat met de betrokken.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.