D66 Europarlementariër Samira Rafaela benoemd tot Rapporteur ‘Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’

D66 Europarlementariër Samira Rafaela is benoemd tot Rapporteur voor het Europese richtlijnvoorstel inzake Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Due Diligence) namens de commissie werkgelegenheid en sociale zaken. In deze rol zet zij zich in voor de duurzame en rechtvaardige transitie van de sociale markteconomie in Europa. Onze inzet is het garanderen van duurzame en eerlijke werkomstandigheden – binnen Europa en in onze wereldwijde handelsketens.

Samira: “Europese bedrijven worden wat mij betreft de wereldwijde koplopers op het gebied van het beschermen van mensenrechten op de werkvloer en in de productieketen. In de nieuwe Europese IMVO-wet moet duurzaamheid centraal staan. Een eerlijke groene transitie kan niet zonder duurzame en progressieve Europese wetgeving.”

Het Europese richtlijnvoorstel biedt burgers in Europa bescherming op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten. Verder creëert het voorstel een gezonde milieu voor de huidige en toekomstige generaties. Ook wordt de toegankelijkheid naar de rechtssystemen voor slachtoffers verbeterd. Voor bedrijven betekent dit dat er meer bewustwording wordt gecreëerd met betrekking tot de negatieve gevolgen voor natuur en milieu.

Verder wordt er bijgedragen aan een beter risicobeheer van vermogen, meer aandacht voor innovatie en technologie, en tot slot een betere toegang tot financiering en leningen. Het bevorderen van duurzaam en verantwoord ondernemingsgedrag verdient aandacht in tijden van economische recessie. Het verankeren van mensenrechten en milieuoverwegingen in de bedrijfsvoering van bedrijven en instellingen is noodzakelijk. Het Europese richtlijnvoorstel koerst op meer duidelijkheid en transparantie naar burgers en bedrijven.

“De huidige economische omstandigheden en inflatie bieden ons de ruimte om vaart te zetten in het verduurzamen van de Europese markteconomie, die rechtvaardig en sociaal moet zijn voor alle burgers van Europa” aldus Samira Rafaela, D66 Europa / Renew Europe.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.