Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

De Veerstichting houdt dit jaar haar beroemde symposium virtueel. Kijk ‘Veertueel Verbonden’ mee via YouTube, met Samira als een van de sprekers. Dit jaar gaat het symposium over verantwoordelijkheid, met als kernvraag: “Wie is hier verantwoordelijk?”

Ga jij nog op vliegvakantie? Kies je voor je gezin of voor extra werken? Moeten we vluchtelingen toelaten in Europa of juist niet? Dit zijn vragen die gaan over het nemen van je verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid is het bewust kiezen om zorg te dragen voor iets of iemand en de consequenties van het doen of laten daarvan aanvaarden. Om die consequenties te kunnen aanvaarden is kennis over wat je kiest noodzakelijk. Echter is die keuze vaak niet zo zwart wit. We leven namelijk in een ontzettend complexe wereld. Daarbij wordt het bestaan op aarde door nieuwe ontwikkelingen, de oneindige toegang tot informatie en de steeds uitgebreidere connecties alleen maar complexer.

Toch voelt het tegenwoordig bijna heroïsch om je verantwoordelijkheid op te zoeken. We delen berichten van Greta Thunberg op Instagram, lopen vol trots de supermarkt uit na het kopen van de buitenbeentjes onder de groenten, stemmen op een partij die een mooie middenweg voor de vluchtelingen zoekt en verkondigen onze mening over een vrouwenquotum op ieder feestje. Maar beantwoordt dit de vraag naar verantwoordelijkheid? Houden we onszelf niet voor de gek? Je beseft je wat het nemen van je verantwoordelijkheid voor jou en je omgeving kan doen, maar toch neem je hem niet altijd. Vraagt verantwoordelijkheid zoals we het nu kennen te veel van ons, waardoor wij het soms maar laten gaan? Moeten we opnieuw uitvinden hoe we prioriteiten stellen? In de samenleving lopen privé, professioneel en publiek dwars door elkaar heen en dan zijn er ook nog verschillende bestuurlijke niveaus die richting proberen te geven aan hoe wij handelen. Is het vreemd dat we soms de easy way out kiezen en ons niet volledig overgeven aan onze verantwoordelijkheden? En als we dat doen, wie is hier dan verantwoordelijk?

Tijdens de eenenveertigste editie van de Veerstichting dagen we onszelf uit om een open gesprek aan te gaan. We gaan de confrontatie aan en zoeken naar de kansen die de vraag naar verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een complexe wereld vraagt om een kritische blik op ons handelen. Wie is hier verantwoordelijk?