.01 Vrouwen en handel
Met Jorien Wuite, D66 Kamerlid
Handel heeft impact op vrouwen. Vrouwen zijn zowel consumenten als ondernemers maar in de praktijk zien dat we dat ze nog niet optimaal profiteren van bijvoorbeeld handelsovereenkomsten. Handel kan juist een positieve bijdrage leveren aan de economische positie van vrouwen wereldwijd. Zolang we het goed regelen. We gaan hierover in gesprek met Jorien Wuite, D66 Kamerlid.
Beluister via Spotify of YouTube
.02 Loon transparantie
Met Shirma Rouse, ondernemer en zangeres
Voor het eerst in de geschiedenis worden intersectionele discriminatie en non-binaire werknemers erkend in EU-wetgeving. Met deze richtlijn garandeert de EU het recht op informatie over het individuele loonniveau en over het gemiddelde loonniveau van werknemers. In deze aflevering gaan we het hebben over een Nederlandse grassroots campagne om meer bewustzijn te creëren over loondiscriminatie.
Beluister via Spotify of YouTube
.03 Women on Boards
Met Lousewies van der Laan, directeur Transparency International Nederland.
Na meer dan 10 jaar is de EU het eindelijk eens geworden over de richtlijn die meer vrouwen in raden van bestuur moet stimuleren. Minstens 40% van de niet-uitvoerende bestuursfuncties of 33% van alle bestuursfuncties moeten worden bezet door het ondervertegenwoordigde geslacht. Meer vrouwen in besturen betekent meer gendergelijkheid en dus een meer gelijkwaardige samenleving.
Beluister via Spotify of YouTube
.04 Gender gerelateerd geweld
Met Laila Ait Baali, directeur WO=MEN.
Er komt een nieuwe richtlijn voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen in de EU. 1 op de 3 vrouwen wereldwijd is het slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. Hier moet een einde aan komen. In deze aflevering gaan we in op hoe we dat in Europa kunnen doen en hoe NGO’s daarbij een belangrijke rol spelen. We gaan hierover in gesprek met Laila Ait Baali, directeur WO=MEN.
Beluister via Spotify of YouTube
.05 Intersectionaliteit
Met Nora Ait Boubker, Bestuurslid Amnesty Nederland en Commissielid D66 Amsterdam-Oost
Intersectionaliteit werd geïntroduceerd door burgerrechtenadvocaat Kimberlé Williams Crenshaw in 1989. Het legt uit hoe verschillende sociale identiteiten elkaar kruisen en hoe dit vooroordelen creëert in onze maatschappij. Afhankelijk van wie je bent, hoe je eruit ziet, waar je vandaan komt, kan het risico om gediscrimineerd of uitgesloten te worden, hoger of lager zijn, afhankelijk van hoe de algemene norm eruitziet.
Beluister via Spotify of YouTube
.06 Abortus
Met Ilana Rooderkerk, Amsterdams raadslid en fractievoorzitter D66 Amsterdam.
Het recht op abortus wordt in Europa bedreigd. In verschillende lidstaten kunnen vrouwen geen veilige en legale abortus ondergaan omdat het verboden is of omdat beperkende maatregelen in de weg zitten. De liberalen in Europa willen het Handvest van de grondrechten van de EU wijzigen om veilige en legale abortus daar ook in op te nemen. Hoe zou dit helpen?
Beluister via Spotify of YouTube