Samira Rafaela

D66 Europarlementariër 

Biografie

Biografie

De afgelopen jaren heeft Samira (1989) zich zowel nationaal als internationaal ingezet om de brug te slaan tussen verschillende gemeenschappen en werelden. Dit deed ze vanuit verschillende posities zoals strategisch adviseur, bestuursadviseur, beleidsmaker, internationaal trainer en spreker, sociaal ondernemer in Afrika en diversiteitsambassadeur voor D66. Ze is de dochter van een joodse, Curaçaose en Nederlandse vrouw en een Ghanese, Nigeriaanse, moslimman. Deze verscheidenheid aan achtergronden hebben haar geïnspireerd om met een open blik naar de wereld te kijken. Geboren in Zoetermeer, opgegroeid in het mooie dorpje Uitgeest en op school gezeten op het Bonhoeffer College in Castricum. Daarna heeft ze Bestuurskunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Ze is deskundige op het gebied van de oorzaken van radicalisering en terrorisme. Samira wist vanaf haar zestiende al dat ze in het Europees Parlement wilde werken. Al snel werd ze daarom politiek actief. Dit begon bij de Jonge Democraten waar ze verschillende functies heeft vervuld als portefeuillehouder diversiteit en participatie, voorzitter en oprichter van Team West- Afrika en internationaal trainer.

Daarnaast werkte ze voor de prachtige stad Amsterdam als beleidsmaker en bestuursadviseur. Haar eerste stem ging heel bewust naar D66. Daar heeft ze zich voornamelijk ingezet op het gebied van mensenrechten en diversiteit en inclusie. Door haar deelname aan veel internationale activiteiten heeft ze inmiddels een uitgebreid internationaal netwerk ontwikkeld.

Zo is ze alumna van het Transatlantic Inclusion Leaders Network, German Marshall Fund of the United States en heeft ze actief deelgenomen aan internationale politieke congressen van LYMEC en IFLRY. Ze wilt dit netwerk benutten om bruggen te slaan binnen Europa, maar ook tussen Europa en de rest van de wereld. Dit doet ze al jaren door als sociaal ondernemer in Afrika met jong talent te werken en als internationaal trainer en spreker op het gebied van participatie van vrouwen, leiderschap, veiligheid en inclusie.