Resultaten
Een greep uit de behaalde resultaten.
Emancipatie en gendergelijkheid
Vrouwenrechten zijn mensenrechten. Vanuit deze overtuiging agendeert Samira het recht op legale en veilige abortuszorg. Dat moet zo snel mogelijk in de EU-verdragen worden vastgelegd. De ultraconservatieve anti-abortus en anti-LHBTI beweging mag geen toegang hebben tot de Europese fondsen en steun.
Loontransparantie
Samira is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement op het Europese wetsvoorstel Loontransparantie. Met deze wet verankeren we het recht op informatie. Dan weten alle Europese vrouwen wat ze horen te verdienen. Gelijk loon voor gelijk werk wordt de norm.
Due diligence
Onze economie moet moderner, rechtvaardiger en duurzamer. Samira is onderhandelaar op het Europees wetsvoorstel IMVO namens de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Bedrijven moeten zich inzetten op het verbeteren van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, de positie van vrouwen en het milieu in hun waardeketen. Samira wil het MKB extra steunen om deze verplichtingen na te komen.
Internationale handel
De grootste gemeenschappelijke markt ter wereld heeft een enorm potentie. Deze potentie kan benut worden middels handelsovereenkomsten met andere landen, waarbij de EU-standaarden over het milieu en mensenrechten op de kaart worden gezet. Samira is hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement over het handelsakkoord met Chili, waarin er specifieke hoofdstukken over Handel en Gender en Handel en Duurzame Ontwikkeling worden onderhandeld.
Landen en Gebieden Overzee (LGO)
De landen en gebieden overzee zijn onderdeel van de Europese familie. Samira werkt nauw samen met de Caribische delen van het Koninkrijk. Ieder jaar brengt Samira een werkbezoek aan de eilanden. Afgelopen zomer heeft Samira namens het Europees Parlement een krans gelegd bij de herdenking van verzetsstrijder Tula in Curaçao.
OCT Friendship Group
Binnen het Europees Parlement heeft Samira de OCT Friendship Group voor Europarlementariërs mede opgericht. Als gevolg hiervan worden er sinds 2021 bezoeken georganiseerd voor OCT-jongeren in Brussels en Straatsburg. Verder zet Samira zich in voor de besluitvorming over bredere toegang voor Europese fondsen en subsidies, zodat LGO’s ook hiervan gebruik kunnen maken.
Mensenrechten
Samira maakt zich hard voor mensenrechten in Europa en daarbuiten. Recentelijk heeft ze mee onderhandeld over een nieuwe initiatiefwet voor toegang tot water als mensenrecht. Ook heeft Samira zich in diverse plenaire sessies uitgesproken over de situatie van de LHBTI+ community in Polen, en de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar.
Toeslagenaffaire
In 2021 heeft Samira Rafaela het toeslagenschandaal voor het eerst geagendeerd bij de Europese Commissie. Het Europees Parlement debatteerde op initiatief van Samira over de Nederlands toeslagenaffaire. Tijdens het plenair debat heeft de EU commissaris Helena Dalli de toezegging gedaan om het compensatieproces van de Nederlandse regering nauwlettend te volgen. Samira waarschuwt de EU parlementariërs en commissaris Dalli voor het gebruik van kunstmatige intelligentie bij overheidsinstellingen en pleit voor passende Europese wetgeving.
Intersectionaliteit en diversiteit
Intersectionaliteit is een breed begrip, dat langzamerhand wordt doorgevoerd in de Europese wetgeving. Samira is voorvechter van intersectioneel denken en handelen op alle lagen van de Europese instellingen. Samira werkt aan nieuwe voorstellen om Europese wetten intersectioneel te maken.
Inclusieve EU communicatie
Samira heeft aan meerdere voorstellen gewerkt om het communicatiebeleid van de EU instellingen diversiteitbewust te maken. Als groot voorstander van diversiteitscommunicatie heeft Samira haar zorgen uitgesproken over interne en externe communicatie van de EU instellingen. De communicatie moet inclusiever, zowel in beelden als teksten, de Europese burgers moeten zich herkennen in de uitingen van de EU instellingen. Dit zal bijdragen aan meer binding tussen de burgers en de EU.