Thema

Landen en Gebieden Overzee

Als de eerste Nederlandse Europarlementariër met Afro-Caribische roots ben ik toegewijd aan de belangen van de Europese burgers in de Landen en Gebieden Overzee van de Europese Unie (LGO’s).

Met name de LGO’s die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Elke inwoner van deze eilanden met een Nederlands paspoort is ook een EU-burger en heeft dus recht op vertegenwoordiging in het Europees Parlement.

Ik wil een uitgesproken stem zijn voor die burgers, in de enige Europese instelling die hen direct vertegenwoordigt. Tijdens mijn verkiezingscampagne heb ik een aantal van de eilanden bezocht, omdat ik erin geloof dat hun Europese stem ertoe doet. Met dit soort acties zal ik de band tussen alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden en de Europese Unie blijven benadrukken. Een band die beide kanten uit moet gaan.

De Landen en Gebieden Overzee geven de EU een wereldwijde aanwezigheid die het anders niet had gehad. Dit moet de EU erkennen, zeker gelet op het feit dat het de ambitie heeft om een geopolitieke kracht te worden en moet deze LGO’s zien als strategische buitenposten.

De Europese Unie kan bijvoorbeeld LGO’s financieel ondersteunen die last hebben van de gevolgen van klimaatverandering of van nabije vluchtelingencrises. Als lid van het Europees Parlement maak ik mij sterk voor effectieve ondersteuning van de LGO’s.

Om mijzelf hierin meer slagkracht te geven heb ik de samenwerking opgezocht met gelijkgezinde Europarlementariërs. Hierom heb ik in 2019 samen met Stéphane Bijoux, een Franse Europarlementariër van Réunion, een Friendship Group opgericht voor de belangen van alle Landen en Gebieden Overzee van de EU.

Samira Rafaela

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.