Thema

Werkgelegenheid

Europa moet een continent zijn dat gelijke kansen biedt aan iedereen. Ons Europese model met eerlijke arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming is goud waard. Dat moeten we behouden en up to date maken.

De sociale vangnetten in Europa stroken niet meer met de wereld van vandaag. Niet alleen staan ze onder druk van vergrijzing, maar veel jongeren voelen zich buitengesloten ten opzichte van de insiders die al veel rechten hebben opgebouwd.

Als Europese Unie hebben we nagelaten om de Europese arbeidsmarkt in pas te laten lopen met de Europese markt. Dat raakt Europeanen die over de eigen landsgrenzen heen werken en wonen. Het beperkt jongeren die dat willen doen.

Er zijn nog altijd nationale barrières die het mensen moeilijker maken om te verhuizen. Bijvoorbeeld, sociale rechten die je in één land hebt opgebouwd kunnen niet altijd even makkelijk mee worden genomen naar een ander land.

Nationale sociale zekerheidssystemen moeten daarom aangevuld worden met Europese voorzieningen. Ook de nieuwe Europese arbeidsautoriteit kan bijdragen aan de coördinatie van sociale zekerheidssystemen en controleren of de regels worden gehandhaafd. Europese oplossingen voor Europese problemen.

Tot slot ga ik mij bezighouden met de onderhandelingen voor een hernieuwd Erasmus programma. Erasmus+ is een geslaagd project waarmee al miljoenen Europeanen de kans hebben gekregen om over de grenzen te studeren. Toch is er nog ruimte voor verbetering.

Aan het nieuwe Erasmus programma moet iedereen kunnen deelnemen. Daarom wil ik in het nieuwe programma meer aandacht voor het mbo en zal inclusie op één staan.

Samira Rafaela

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitschrijven kan op ieder moment.